2013. január 5., szombat

JUDITH SILLS: SZÁLLJ LE A DÖGLÖTT LÓRÓL

Eljutni onnan ahol van ,oda ahova el akar jutni : harc . Önmagával kell megküzdenie. Hajlandó küzdeni ? 

A könyv arról szól, hogy hogyan ugorjunk át a falon ami az utunkban áll. Mindeközben hátra kell hagynunk embereket akik nem tudták vagy nem akarták megtenni ezt a lépést.
Ahhoz , hogy előbbre jussunk az életben át kell lépnünk Önnön határainkat.

Zsákutcáink a teljesség igénye nélkül
--- nem tudom otthagyni az állásomat
---nem tudok megválni alkoholista társamtól
---nem tudom élvezni a sikert
---az a két párhuzamos élet amit a társammal alakítottunk ki, hogy elkerüljük egymást, mert nem merünk szembenézni házasságunk problémáival
---az az ember aki nem szeret engem viszont
---a kedves aki mellett nem kötelezem el magam
---- belső bénultság

7 lépés ahhoz hogy le tudjunk szállni  a döglött lóról

1. Nézzünk szembe azzal ami fáj 
Kellett volna .lehettem volna, szerettem volna . A fájdalomnak világosan jeleznie kell , hog ycselekvésre van szükség.
A változás kellemetlen, bosszantó , sőt gyötrő folyamat, nincs ember aki boldogan vetné magát a máglyára. Rúgkapálva , sikoltozva megy . Helyette pótcselevésekbe, menekül. mást hibáztat, és fantáziál.Ha valami fájdalmat okoz széles ívben elkerüljük.A probléma kikerülésével a helyzet  tovább romolhat . sőt akár örökre ott maradhat döglött lova hátán.
Pótcselekvések: mindent amit túlzásba viszünk.-étel, alkohol, drog, tv, játékok, sex. stb  ill a panszkodás.
Hibáztatás : Ki tehet arról hogy itt megrekedtem ? - brilliáns halogatási tecnika.
Az önvád és édes testvére a bűntudat egy -egy lépésnyire vannak  a józan felelősségérzettől. Ahhoz, hogy az ember képes legyen kockáztatni a kényelmi zónáját, elengedhetetlen , hogy felelősnek érezze magát a cselekedeteiért.
Tagadás és fantázia : A kínzó igazságokat egyszerűen kirekesztjük a tudatunkból.
A tagadás a legnehezebb helyzetek elviselésében is  segít , mert egyszerűen nem ismerjük fel őket. A tagdsá zsákutca tükörképe  a fantázia. Mig a tagadás azzal oldja meg a problémákat, h nem létezőnek tünteti fel őket ,  a fantázia azt sugallja, hogy   a megoldás egyszerűen , minden erőfeszítés nélkül meg fog jelenni.
Menekülés : Jobb lesz az életem , ha valami megváltozik , de a változás nem tőlem , hanem valami mástól függ-ez a meggyőződés valójában fantázia.
2. Jövőkép 
---Pozitívnak kell lennie
---Rajtunk kell múlnia
---Előre  kell vinnie minket akár  csak egy lépéssel is
Mire vágyik ?
A vágy az a lelki üzemanyag , nyersanyag is egyben , másrészt érzelmi energia , hajtóerő. Konkrét jövőkép nélkül azonban a vágy csupán nyugtalan, céltalan epekedés.
Pozitív jövőkép akkor jön létre , ha az ember tudatosítja vágyát és elképzeli annak beteljesülését.

A vágy elerőtlenedését 5 tényező idézheti elő.
1. konfliktus--két dolgot akarok egyszerre nem kaphatom meg mindkettőt
2. ambivalencia--akarom is meg nem is
3. frusztráció--tudom mit akarok de nem látom hogyan szerezhetném meg
4. függőség--akarom , bár tönkretesz
5. elfojtás.--nem tudom mit akarok


3. Döntéshozatal
Úgy vélem döntésünk fontos eleme, hogy melyik nemzedéknek okozunk sérelmet. szerintem többel tartozunk gyermekeinknek, mint a szüleinknek és ha áldozatot kell hoznunk tegyük a következő generációért. 
4. A  séma felismerése 
Tette ezt már korábban is  ? Jelenlegi helyzete bizonyos kontextusban fordul elő .Mit árul el történetének és személyiségének a sémája arról, hogy ezután mit kell tennie ?
5. Oldás és kötés 
Elengedni kegyetlenül nehéz, olyankor is ha egyáltalán nem világos miért érdemes maradni.A kapcsolatok gyökeret ereszenek és a gyökerek kiásása  kellemetlen dolog. A legjelentéktelenebbnek tetsző gyökér is sajgó fájdalmat okoz ha megbolygatjuk.
Az elengedést gyötrelmessé teszi a fájdalom amelyet válásunkkal az elhagyott személynek vag ycsoportnak okozunk. Az elengedés nemcsak azért gyötrelmes mert mi magunk szenvedünk. Elvégre mi az egésszel nyerni fogunk.Rajtunk kívül olyanok is szenvednek , akiket becsülünk , szeretünk, akiknek sokkal tartozunk  és ők nem részesülnek a várható nyereségből.Az embernek két választása van vagy marad ott ahol van és megbékél a kötöttségeivel, vagy kitépi magát a szorításból és mindent megtesz amit csak tud, hogy enyhítse a fájdalmat , amelyet szabadulása másoknak okoz.
6. Nézzünk szembe a félelemmel 
 A kényelmi zónája és a szíve vágya között ott van a szorongás villanypásztora . Az ezzel való szembenézés , majd a leküzdés kikerülhetetlen és szükséges  lépés az úton.
7. Cselekvés 
A változás cselekvést kíván . Hogy elhagyja kényelmi zónáját és előbbre lépjen ahhoz elkerülhetelenül tennie, mondania kell, választania valami újat.
A kormány rúd megragadása és életünk szándékos megváltoztatása a döntéshozatal más-más szintjét követeli. Szükség van az ember  legmagasabb rendű énjére ,fegyelmére, összpontosítására.

1 megjegyzés: