2013. január 28., hétfő

Mert mindenkinek, a kinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, a mije van."


.ahol meg nincs onnan még az is elvétetik, ami van...
Ez egy nagyon tanulságos bibliai tanmese Máté evangéliumából,.

A nyolc talentum története

Történt egyszer, hogy a gazda hosszú útra készült, de mielõtt elindult volna, maga elé hívatta három szolgáját és rájuk bízta a vagyonának egy részét, hogy gazdálkodjanak vele. Mindhármuknak a képességeik és erejük függvényében adott talentumot. Az elsõ szolga öt, a második kettõ, a harmadik egy talentumot kapott. 

Mikor a gazda visszatért számon kérte a szolgákat, hogy miként gazdálkodtak a pénzzel. Az elsõ és a második szolga olyan jól gazdálkodott a talentumokkal, hogy mindketten megduplázták a talentumokat, így többet adtak vissza mint, amit kaptak. A harmadik szolga, aki félt a gazdájától semmi mást nem tett, mint elásta az egy talentumot és mikor a gazda visszatért egyszerûen visszaadta neki. 

A gazda az elsõ két szolgát nagyon megdicsérte, a harmadik szolgát azonban elkergette a háztól és azt az egy talentumot, ami nála volt odaadta az elsõ szolgájának, aki a rá bízott öt talentumot megduplázta. 

"Mert mindenkinek, a kinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, a mije van." 

Károli Gáspár fordítása
 


Te hogyan gazdálkodsz a talentumoddal? 

Ez a bibliai tanmese eszembe juttatta, hogy mennyire fontos, hogy emberként megtanulj jól gazdálkodni a lehetõségeiddel és olyan életet élj, ahol az értékeidet (és itt nem elsõsorban az anyagi értékekre gondolok) képes vagy megtöbbszörözni. 

A talentum szót, a tehetségre és az adottságra használjuk napjainkban, ezért nyugodtan levonhatjuk a tanulságot, hogy a történet elsõsorban nem az anyagiakkal való helyes gazdálkodásról szól, hanem a benned lévõ képességek, az isteni adottságaid kibontakoztatásáról és a küldetésed betöltésérõl. 

Mindannyian kaptunk a születésünkkel egy nagyon komoly értéket, amit nevezhetsz tehetségnek, adottságnak, talentumnak. Ez az érték az, amit az életed során folyamatosan ápolnod, fejlesztened, gazdagítanod kell nem csak a saját, de a világ örömére is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése